NEXT DOOR   ism RATAPLAN VZW

Met NEXT DOOR willen we de wijk en zijn dromen, hindernissen en curiositeiten opnieuw in (artistieke)kaart brengen.


NEXT DOOR is een voortzetting van ons onderzoek om verhalen uit de buurt te ontdekken. En door middel van kunst contact te maken met die buurt.
We documenteren en verduurzamen de rijke buurtcultuur, terwijl we de lokale gemeenschap verbinden met andere delen van de stad en een nieuw stedelijk verhaal schrijven.

Walk The Walk ( Next door festival)

Een stadswandeling langs curieuze gebeurtenissen, onverwachte bewoners en onontdekte paden.

Ok, de gids is ‘van het padje af’:

Over muren

Niet eromheen.

Want als je nieuwsgierig bent,

Kan je ook gewoon even binnenstormen.

Zo kom je soms ergens terecht

Waar je anders nooit zou komen.

Het spektakel ligt net om de hoek!

Zebrapaden, een ambacht?

Pas op,

De zwakke weggebruiker zet je nog een hak

En wat schiet er uit die ‘patserbak’?

Oud ijzer, koper en nog meer dan je denkt*

Tussen stapels buizen en bergen hout

Kan je ‘in de straten verdwalen’

Er zit meer in een droogtrommel dan je denkt

‘Less is more’ maar soms wil je ‘more and more’

En dat zal je krijgen

Maar je moet er wel een ommetje voor doen

WALK THE WALK!

* voor al je oud ijzer ophalingen: www.falle.be

De verhalensoep!

Op een winderige avond in Rataplan, bouwde Roestgroep een maquette van onze buurt. De maquette werd aangevuld met verhalen van alle buurtbewoners.

Verhalen sprokkelen

Deur-aan-deur, op de stoep, pleinen en via social media verzamelen de medewerkers en artiesten van Rataplan donaties (verhalen, ideeën, ...)

Raamtekeningen

De verhalen die we verzamelt hebben uit de buurt zijn door Zahra Eljadid in illustraties omgetoverd. De buurt zit vol met geheimen die nooit het daglicht zien. Bekijk de betekenis achter de illustraties hier.

Next Door is een participatief, coronaproof buurtproject dat vanaf november 2020 van start ging en in 2022 een vervolg krijgt. Rataplan wil de buurt beter leren kennen & cultuur verbinden met mens, maatschappij en artiest. In gezonde en minder gezonde tijden #corona.

Samen met een artistiek kernteam geven we het verhaal van onze buurt vorm. Zo zullen beeldend kunstenaar en buurtbewoner Zahra El Jadid, choreograaf en dj David Joao Ramos en theatercollectief ROESTGROEP de output van dit project artistiek vertalen.

ROEST DONATIETHEATER:

ROESTGROEP trekt een bepaalde wijk in. Ze nemen deel aan zoveel mogelijk activiteiten, schrijven zich in bij verschillende organisaties, clubs, bijeenkomsten,... en trekken de buurt rond In hun zoektocht naar DONATIES. Mits een kleine onderbouwing doet al wat gedoneerd wordt mee in de voorstelling.


Enkele voorbeelden van donaties: jezelf, een verhaal, je buurman, een lied, een gedenkwaardige mok, een kunde, een gedachtegoed, een (onderzoeks)vraag, ... kortom, al wat jij graag wil zien tijdens onze voorstelling. 


Naar aanleiding van dit concept speelde Roestgroep al bij verschillende cultuurhuizen op verschillende plekken en lokten ze telkens een divers pubiiek van zowel nieuwe als vertrouwde kijkers naar hun voorstelling gemaakt voor door met en naast de buurtbewoners (en uiteraard  andere nieuwsgierigen).

ROEST in Borgerhout


2016

16 t/m 18 december

locatie: Albrecht Rodenbachstraat 21, 2140 Borgerhout


Borgerhout! De ROESTgroep werkt vanuit de Matterhorn, in samenwerking met de gezelschappen KunstZ, Laika, Transparant en De Roovers. Alle donateurs komen  uit Borgerhout. De gezelschappen werken daarnaast hun eigen donatie uit  ism een lokale bewoner (of meerdere). Een voorstelling met over en in Borgerhout.

ROEST op Linkeroever

2013

februari t/m april

Voorstellingen 11, 12 & 13 april

Locatie: Europark Linkeroever (Blok-Bloc festival) www.blok-bloc.be


Op vraag van Laika, KunstZ en CC Link wordt ROESTgroep uitgenodigd om tijdens het Blok-Bloc festival een voorstelling over en met bewoners van Linkeroever/Europark te creëren. Vanuit een eigen appartement in blok 25 (Chicagoblok) verkent ROESTgroep de wijk, neemt deel aan alle mogelijke workshops, activiteiten, bijeenkomsten, gaat op bezoek bij sommige bewoners of nodigt ze thuis uit.

De voorstelling werd gespeeld in een "spiegeltent" midden op het plein tussen de flatgebouwen.

ROEST in de Schilderswijk

2014 - 15

december t/m januari

Voorstellingen: 8, 9 & 10 januari

Locatie: MOC, Tenierstraat 17, Den Haag (NL) www.mocdenhaag.nl


Het Multicultureel OntmoetingsCentrum van de Schilderswijk (Den Haag)  nodigt ROESTgroep uit om een voorstelling te creëren met de vrijwilligers en bezoekers van het MOC en het centrum ten opzichte van de Schilderswijk. In samengaan met de opening van het nieuw Sociaal Restaurant creëert de ROESTgroep een voorstelling met een volledig gratis diner. 

ROEST in  Oud-Berchem


2012

maart t/m juni

Voorstellingen 21, 22 & 23 juni

Locatie: Laika, Boomgaardstraat 215, Antwerpen


Op de voormalige 'site' van laika en KunstZ maakt ROESTgroep een voorstelling in Oud Berchem. ism met laika. 


ROEST in Scheld' Apen


2011

juli t/m september

Voorstellingen 29 & 30 september

Locatie: Scheld’apen, D’Herbouvillekaai Antwerpen


Als pas afgestudeerde besluit Silke Melis een voorstelling te brengen als reactie op de bezuinigingen in de cultuursector. Wat maakt theater belangrijk voor de samenleving? Waarom gaan mensen naar het theater? Zij creëert het gegeven van Donatie-theater waarin zij het publiek vraagt om iets te doneren wat zij/hij graag in een voorstelling wil zien.BOX


2012

bOx ism Villanella

juli t/m augustus

Voorstellingen 24, 25 & 26 augustus

Locatie: DeStudio, Maarschalk Gerardstraat 4, Antwerpen

www.destudio.be


In Box wordt er telkens één toeschouwers uit het publiek uitgenodigd om deel te nemen aan de voorstelling. Deze wordt doorheen alle scène's begeleid via een headset. Zo staat hij in verbinding met een acteur die hem instructies geeft vanaf de zijlijn.


2013

bOx op Fringe Festival ism Villanella & Laika

augustus t/m september

Voorstellingen 11, 12, 13 & 14 september

Locatie: Muiderpoorttheater, Tweede van Swindenstraat 26, Amsterdam (NL) www.amsterdamfringefestival.nl

2014

april

bOx ism Villanella

Herneming

Locatie: DeStudio, Maarschalk Gerardstraat 4, Antwerpen