ROEST DONATIETHEATER

ROESTgroep maakt voorstellingen met DONATIES.

 

Geen geld (maar het mag wel). Voor de ‘ROEST in…’ – voorstellingen gaat ROESTgroep telkens opzoek naar donaties binnen een bepaalde (doel)groep of wijk:

een verhaal, een gedachte, een voorwerp, een lied,  een tekst,  jezelf in eigen persoon of een buurman, een kunde, een talent, een plek,… wat je maar bedenken kan en voor de donateur van belang is.

We komen langs bij de donateur om hem/haar/hen beter te leren kennen en gaan opzoek naar het verhaal achter de donatie. Al wat gedoneerd wordt zal gebruikt worden in de voorstelling!

Daarnaast proberen we zoveel mogelijk plekken, organisaties, clubs, instanties… te bezoeken die iets betekenen binnen onze doelgroep en schrijven ons in waar mogelijk. We proberen iedereen zoveel mogelijk te blijven ontmoeten en verwelkomen op de ‘tijdelijke’ plek waaruit we vertrekken.

Met al deze mensen en donaties maken we een uiteindelijk een voorstelling.

Als je graag meer te weten komt over onze donatie-voorstellingen mag je ons contacteren.


Naar aanleiding van dit concept speelde Roestgroep al bij verschillende cultuurhuizen op verschillende plekken en lokten ze telkens een divers pubiek van zowel nieuwe als vertrouwde kijkers naar hun voorstelling gemaakt voor, door, met en naast de buurtbewoners (en uiteraard  andere nieuwsgierigen)

ROEST in Borgerhout

2016

16 t/m 18 december

locatie: Albrecht Rodenbachstraat 21, 2140 Borgerhout


Borgerhout! De ROESTgroep werkt vanuit de Matterhorn, in samenwerking met de gezelschappen KunstZ, Laika, Transparant en De Roovers. Alle donateurs komen uit Borgerhout. De gezelschappen werken daarnaast hun eigen donatie uit  ism een lokale bewoner (of meerdere). Een voorstelling met over en in Borgerhout.

ROEST in de Schilderswijk

2014 - 2015

december t/m januari

Voorstellingen: 8, 9 & 10 januari

Locatie: MOC, Tenierstraat 17, Den Haag (NL) www.mocdenhaag.nl


Het Multicultureel OntmoetingsCentrum van de Schilderswijk (Den Haag)  nodigt ROESTgroep uit om een voorstelling te creëren met de vrijwilligers en bezoekers van het MOC en het centrum ten opzichte van de Schilderswijk. In samengaan met de opening van het nieuw Sociaal Restaurant creëert de ROESTgroep een voorstelling met een volledig gratis diner. 

ROEST op Linkeroever

2013

februari t/m april

Voorstellingen 11, 12 & 13 april

Locatie: Europark Linkeroever (Blok-Bloc festival) www.blok-bloc.be


Op vraag van Laika, KunstZ en CC Link wordt ROESTgroep uitgenodigd om tijdens het Blok-Bloc festival een voorstelling over en met bewoners van Linkeroever/Europark te creëren. Vanuit een eigen appartement in blok 25 (Chicagoblok) verkent ROESTgroep de wijk, neemt deel aan alle mogelijke workshops, activiteiten, bijeenkomsten, gaat op bezoek bij sommige bewoners of nodigt ze thuis uit.

De voorstelling werd gespeeld in een "spiegeltent" midden op het plein tussen de flatgebouwen.

ROEST in  Oud-Berchem


2012

maart t/m juni

Voorstellingen 21, 22 & 23 juni

Locatie: Laika, Boomgaardstraat 215, Antwerpen


Op de voormalige 'site' van Laika en KunstZ maakt ROESTgroep een voorstelling in Oud Berchem. ism met Laika. 


ROEST in Scheld' Apen


2011

juli t/m september

Voorstellingen 29 & 30 september

Locatie: Scheld’apen, D’Herbouvillekaai Antwerpen


Als pas afgestudeerde besluit Silke Melis een voorstelling te brengen als reactie op de bezuinigingen in de cultuursector. Wat maakt theater belangrijk voor de samenleving? Waarom gaan mensen naar het theater? Zij creëert het gegeven van Donatie-theater waarin zij het publiek vraagt om iets te doneren wat zij/hij graag in een voorstelling wil zien.


Next door

2022

ROESTgroep ism RATAPLAN VZW


Met NEXT DOOR willen we de wijk en zijn dromen, hindernissen en curiositeiten opnieuw in (artistieke)kaart brengen.


NEXT DOOR is een voortzetting van ons onderzoek om verhalen uit de buurt te ontdekken. En door middel van kunst contact te maken met die buurt.
We documenteren en verduurzamen de rijke buurtcultuur, terwijl we de lokale gemeenschap verbinden met andere delen van de stad en een nieuw stedelijk verhaal schrijven.

Walk The Walk ( Next door festival)

Een stadswandeling langs curieuze gebeurtenissen, onverwachte bewoners en onontdekte paden.

Ok, de gids is ‘van het padje af’:

Over muren

Niet eromheen.

Want als je nieuwsgierig bent,

Kan je ook gewoon even binnenstormen.

Zo kom je soms ergens terecht

Waar je anders nooit zou komen.

Het spektakel ligt net om de hoek!

Zebrapaden, een ambacht?

Pas op,

De zwakke weggebruiker zet je nog een hak

En wat schiet er uit die ‘patserbak’?

Oud ijzer, koper en nog meer dan je denkt*

Tussen stapels buizen en bergen hout

Kan je ‘in de straten verdwalen’

Er zit meer in een droogtrommel dan je denkt

‘Less is more’ maar soms wil je ‘more and more’

En dat zal je krijgen

Maar je moet er wel een ommetje voor doen

WALK THE WALK!

* voor al je oud ijzer ophalingen: www.falle.be

De verhalensoep!


Op een winderige avond in Rataplan, bouwde Roestgroep een maquette van onze buurt. De maquette werd aangevuld met verhalen van alle buurtbewoners.

Verhalen sprokkelen

Deur-aan-deur, op de stoep, pleinen en via social media verzamelen de medewerkers en artiesten van Rataplan donaties (verhalen, ideeën, ...)

Raamtekeningen

De verhalen die we verzamelt hebben uit de buurt zijn door Zahra Eljadid in illustraties omgetoverd. De buurt zit vol met geheimen die nooit het daglicht zien. Bekijk de betekenis achter de illustraties hier.

Next Door is een participatief, coronaproof buurtproject dat vanaf november 2020 van start ging en in 2022 een vervolg krijgt. Rataplan wil de buurt beter leren kennen & cultuur verbinden met mens, maatschappij en artiest. In gezonde en minder gezonde tijden #corona.

Samen met een artistiek kernteam geven we het verhaal van onze buurt vorm. Zo zullen beeldend kunstenaar en buurtbewoner Zahra El Jadid, choreograaf en dj David Joao Ramos en theatercollectief ROESTGROEP de output van dit project artistiek vertalen.

audiotours

ROUTE ATLAS 

(c) Fabienne Snellinx

CREDITS

Concept en uitvoering audiotour: Silke Melis,   Philippe François, Evi Rosiers en Sara Dandois.

Grafische vormgeving: Fabienne Snellinx, Els Selleslach en Rob Marcelis.

Geluidstechniek: Alec De Bruyn

Fotografie: Siege Dehing


Route Atlas is een product van Atlas, integratie en inburgering Antwerpen i.s.m. Rooftoptiger.

2021

Ontdek de wereld in Antwerpen


12 Gidsen met roots in het buitenland nemen je mee door Antwerpen. Ze vertellen over plekken die voor hen belangrijk zijn: plekken waar ze een nieuwe start maakten, maar waar ze de band met hun land nog voelen en waar de heimwee sluimert. In Route Atlas kies je tussen vier audiowandelingen: Cena, East, Black, Ahlan. Je doorkruist de wijk 2060, maar krijgt telkens een nieuwe kijk op de stad.

DWAALSPOREN  

2018

De Kastanjes is een huis voor ouderen met een mentale beperking. Rooftoptiger vzw ism Silke Melis en Alec de Bruyn  gingen op zoek naar hoe zij Sint-Pieters-Woluwe ervaren. Via hun werkelijkheid wandelen we door de wijk. Soms staan we stil en verwonderen ons over een klein detail. Even kort verdwalen in de gedachten van een ander.

Deze persoonlijke kronkels en geografische hersenspinsels vormden we met de hulp van de leerlingen van de vierde klas van basisschool Stokkel om tot een audiomap: een auditieve wandeling vol verhalen, klankspelen, flarden en stiltes, zodat iedereen zich even in die andere werkelijkheid kan wanen. Het onzichtbare Sint-Pieters-Woluwe.



CREDITS

Concept Rooftoptiger
Creatie en realisatie Carl Cappelle, Alec De Bruyn (Roestgroep)  en Silke Melis (Roestgroep) in samenwerking met De Kastanjes en Gemeenteschool Stokkel
Met de steun van ENTER Festival BXL



VOORBIJ

do 26 apr 2018 14:00-22:00 | Sint-Pieters-Woluwe GC Kontakt -ENTER Festival
vr 27apr 2018 10:00-22:00 | Sint-Pieters-Woluwe GC Kontakt -ENTER Festival
za 28apr 2018 10:00-22:00 | Sint-Pieters-Woluwe GC Kontakt -ENTER Festival
zo 29apr 2018 10:00-17:00 | Sint-Pieters-Woluwe GC Kontakt -ENTER Festival


IK - BOKS

Theatrale installatie

2017 - 2019

IK-BOKS is een kermisautomaat voor toekomstige wereldverbeteraars. Trek de bokshandschoen aan en geef de machine ervan langs. Jaag de wijzer de hoogte in en bepaal zo je doel om voor te vechten. Met je vingerafdruk bezegel je jouw belofte voor duurzame ontwikkeling.


Ik boks voor een betere wereld. Bij ons kan je iets verliezen. Verliezen is hip. Lang leve verliezen, want verliezen is kiezen en verliezen is uiteindelijk ook winnen.–

Een project ism Rooftoptiger en11.11.11.

CREDITS

Concept en uitwerking Sara Dandois (rooftoptiger) en Silke Melis (ROESTgroep)
Vormgeving Bram Rombouts, Spitler, Rex Tee, Ayham Qomoq, Siege Dehing
Tekst & audio Silke Melis 
Performance Sara Dandois, Alec De Bruyn,Luca Kortekaas,Caroline Mathieu,Silke Melis,Evi Rosiers,Saif Salloomi S. Alhilali,Britt Tack


In samenwerking met 11.11.11 
Met de steun van de stad Antwerpen en de provincie Antwerpen